luni, 29 noiembrie 2010

Ce primeste cel care vrea sa-si ajute tara ?Un exemplu Radu Golban

Dr. Radu Golban, românul stabilit în Elveţia care a descoperit datoria externă istorică a Germaniei către România, a declarat în cadrul unui interviu acordat cotidianului Libertatea, că a fost ameninţat cu moartea de către doi oficiali români de rand înalt. Radu Golban a depus o plângere în acest sens la poliţia din St. Gallen, oraşul unde locuieşte.

Radu Golban este un roman stabilit in Basel, Elvetia. Doctor in economie, el a descoperit in timp ce isi facea documentarea pentru teza de doctorat ca Germania are o datorie istorica catre Banca Nationala a Romaniei.
De aici corelat cu situatia grea in care ne aflam ca tara, s-a gandit ca posibilitatea de a recupera aceasta datorie, ne-ar schimba total situatia economica.
Incepand din acest punct, a incercat diferite modalitati de a informa opinia publica precum si de a revitaliza interesul institutiilor publice romanesti (BNR , Ministerul de finante)catre aceasta solutie.Pe de alta parte a obtinut o ancheta in parlamentul german privitor la aceasta problema
Doamna Ulla Jelpke la sfarsitul lui iunie dupa ce a studiat toate documentele puse de Radu Golban la dispozitie timp de aproape o luna, a decis sa inainteze o ancheta parlamentara. Ancheta (nu interpelarea) a fost depusa pe data de luni, 23.8.2010.

Redau cateva idei esentiale din lucrare:

"O soluţie pentru ieşirea din criză: recuperarea datoriilor Germaniei din relaţiile comerciale nerespectate cu Romånia"

de Radu Golban, Mihaela-Brânduşa Tudose in News pe 17 Mai 2010, 00:00


"În perioada subordonării României de către Germania hitleristă s-a încheiat, în anul 1935, Acordul pentru „reglementarea plăţilor între Imperiul German şi Regatul României”. Prin acest acord s-a stabilit ca plăţile dintre România şi Germania, provenind din schimbul de mărfuri şi din alte obligaţii de stat şi particulare, să fie efectuate prin cliring bilateral între Banca Naţională a României şi Casa Germană de Compensaţie din Berlin

Conform lucrărilor de specialitate româneşti, la jumătatea anului 1944, soldul activ pentru România al cliringului româno-german ajunsese la 57,8 miliarde de lei, respectiv circa un miliard de mărci. Conform lucrărilor de specialitate străine, soldul activ pentru România al cliringului româno-german se poate calcula, estimativ, ca valoare a cuantumului datoriei: 3,717 miliarde de euro, fără a adăuga şi dobânda aferentă celor 66 de ani - din 1944 până în 2010; fără a ne lansa într-un calcul matematic costisitor de actualizare, ci doar dacă am calcula o dobândă moderată de doar 2,5% pe an, se poate aprecia că valoarea totală a datoriei (suma iniţială şi dobânda ca¬pitalizată) se ridică la 18,88 miliarde de euro.

Pentru a nu fi acuzaţi de mimetism (de curând, Grecia a amintit Germaniei că nu şi-a achitat integral despăgubirile de război), vrem să precizăm că cele două situaţii nu sunt comparabile. Soldul activ al României înregistrat în urma cliringului româno-german este un rezultat al activităţilor comerciale derulate între cele două ţări (şi nu o pretenţie instituită ca urmare a unor evenimente/conflicte militare, ca în cazul Greciei). La baza sa a stat un contract semnat de ambele părţi, de comun acord (fără elemente de constrângere). Nerespectarea acestui acord internaţional activează dreptul uneia dintre părţile semnatare de a trage la răspundere (chiar dacă mai tardiv) cealaltă parte care nu-şi respectă obligaţiile contractuale.

Cercetând în arealul istoriei, am urmărit dacă această obligaţie s-a prescris sau s-a stins printr-o formă concretă de acord interstatal. În primul rând, precizăm că în dreptul internaţional nu există o reglementare clară privind termenul de prescriere a obligaţiilor decurgând din acordurile comerciale încheiate între state. În al doilea rând, menţionăm că după cel de-al Doilea Război Mondial, între România şi Germania nu s-a încheiat niciun tratat de pace (aşa cum a fost Tratatul de pace al Germaniei cu Polonia). De regulă, prin încheierea tratatelor de pace între state se vizează nu doar rezolvarea diplomatică a unor aspecte de ordin militar, ci şi reglementarea relaţiilor comerciale."

Bineinteles ca totul se impotmoleste in birocratia si prostia autohtona.Data de prescriere a acestei datorii este 03.12.2012.

Ultimele declaratii ale lui Radu Golban :
"Am trimis iniţial o adresă către BNR şi o petiţie către Preşedinţia României. Răspunsurile nu au fost încurajatoare. Dar am fost în ţară şi mi s-a promis că voi fi primit de preşedintele Băsescu, însă nu s-a mai putut. Am înţeles că era vorba de schimbarea ministrului de interne şi era ocupat. Dar am avut o discuţie foarte interesantă cu domnul Isărescu, guvernatorul BNR. Acolo am simţit cel mai mare interes pentru problema ridicată de mine. Mi s-a mai propus să devin consilier al actualului ministru de finanţe, dar, după două întrevederi pe fugă, domnul ministru Ialomiţianu mi-a spus că nu are nevoie de mine”.
Atitudinea ministrului Ialomiteanu fata de aceasta sansa care ni se da, arata grija lui fata de Romania si de poporul ei !

14 comentarii:

  1. Basesu. ar trebui sa-l intrebe si pe regele Mihai ,unde sunt sau ce a facut cu cele 19 miliarde de euro...

    RăspundețiȘtergere
  2. ce rost mai are sa dezgropam acum mortii..oricum e un proces lung si de durata,greoi, complicat.

    RăspundețiȘtergere
  3. dupa nume, nu pare evreu...?!

    RăspundețiȘtergere
  4. basescu si guvernul actual prefera sa se imprumute de la FMI decat sa ceara datoriile Germaniei care ar scoate RO din criza ,statul nu se implica iar ministrul de finante normal ca nu vrea un om inteligent langa el ca s-ar vedea prea tare prostia lui...hai sa fim seriosi ,credeti ca isarescu si BNR nu stia de datorie? se stia ,dar interesul masonilor a fost sa fie ingropata in uitare....

    RăspundețiȘtergere
  5. Fraza "ce rost mai are sa dezgropam acum mortii"
    ba da ,trebuie sa-i dezgropam ptr a afla adevarul istoric.Regatul Romaniei a durat 1881-1947 Ultimul rege a fost regele Mihai...el trebuie sa dea socoteala ...Cum a stiut sa vina sa-si revendice drepturile(nu ale lui ci a le poporului roman)tot asa de bine sa raspunda de cele 19 miliaerde de eoro...daca nu vrea si nu-l intereseaza, Presedintele Basescu sa ia atitudine si sa puna sechiestru pe toata averea din Romania...

    RăspundețiȘtergere
  6. S-au facut partide si partide ...dar nimeni nu s-a gindit sa infiinteze un partid care sa se ocupe numai de problema:ce a fost, ce este si ce va fi al nostru...(sa fie subventionat de Guvernul Roman) Exemplu avem,Tezaurul Romaniei care trebuie sa-l recuperam de la rusi ,19 miliarde de euro si cite or mai fi...

    RăspundețiȘtergere
  7. Germania si-a terminat acu' vreo 4 luni de platit datoria din Primul Razboi Mondial... ca se facuse ca a uitat de ea. Asa ca mie descoperirea asta mi se pare foarte foarte plauzibila. Sa nu uitam ca Germania era intr-o situatie economica foarte proasta(aproape de incapacitate de plata) cand a venit Hitler la putere si ca banii pentru a realiza masinaria de razboi perfecta au avut surse pe cat se poate dubioase. Inclusiv imprumuturi de care misterios ambele parti s-au facut ca au uitat. Mi se pare ca si Rusia si SUA il imprumutasera pe Hitler la un moment dat.
    Oricum noi nu avem diplomatia necesara astazi care sa rezolve acest "mister" in favoarea noastra... cat despre prestanta tarii noastre ca imagine nici sa nu mai vorbim.
    Tatal tau a vorbit despre cum a incercat el sa aduca mereu in discutie, diplomatic, la Moscova , situatia tezaurului roman - o emisiune a lui Radu Tudor pe Antena 3. Un interviu luat la dansul in biblioteca. Poate faci rost de material Serghei sa-l pui aici... ca sa vedem cum aveau alta data curajul diplomatii romani sa lupte pentru interesele noastre.

    PS: Numai bine Serghei. Iti citesc de mult timp blogul si imi face mare placere.

    RăspundețiȘtergere
  8. Partea cea mai interesanta este ca Ministerul de finante german nu neaga aceasta datorie.
    Din corespondenta lui Radu Golban, rezulta clar acest fapt.Dar lucrurile trebuie incepute de partea romana.
    Aprobarea intrarii noastre in spatiul schengen, ar putea constitui un motiv pentru amanarea solicitarii, dar totusi suma fiind extrem de mare si vitala pt economie, initiativa trebuie sa se incadreze in termenul de 03.12.2012, la care posibilitatea solicitarii expira.
    Atitudinea ministrului Ialomiteanu este oricum inacceptabila si fara scuza si personal(fara sa il cunosc) de abia astept sa il vad plecat cu un sut in fund de la minister (daca ar fi posibila participarea mea faptica...si mai bine!)
    Nu stiu daca nu ar trebui intreprinse niste masuri de starnire a opiniei publice,care daca s-ar manifesta ar determina avalansa necesara.

    RăspundețiȘtergere
  9. Serghei ! ai dreptate atitudinea ministrului Ialomiteanu este inacceptabila si cum spui tu ca ar trebui intreprinse masuri de stirnire a opiniei publice dar sa fie intern si extern ...
    Romania a aderat la acordul Schngen la 01 01 2007
    iar Romania a transmis declaratia de pregatire in luna Mai,ca fiind discutata pe agenda Grupului Scheval din luna iunie.Domeniile ptr.care Romania considera ca este pregatita sa fie evaluata sunt; vize ,cooperare politieneasca si protectia datelor personale.Termenul fiind 03.12.2012... opinia publica interna si externa are timp sa aduca la putere un alt ministru care sa fie cu interesele poporului lui.pupic,mm

    RăspundețiȘtergere
  10. Serghei ! adresa mea electronica este kikimaggy@hotmail.com...trimite-mi un material referitor la acest subiect si il voi prezenta la ora de radio de la Montreal...pupic,mm

    RăspundețiȘtergere
  11. Serghei, la Tv, pe cand?

    RăspundețiȘtergere
  12. Foarte interesant nu ?
    http://www.libertatea.ro/stire/exclusiv-radu-golban-economistul-care-a-descoperit-datoria-de-aproape-19-miliarde-de-euro-a-germaniei-fata-de-romania-gelu-voican-mi-a-transmis-amenintarile-313758.html

    Gelu Voican Voiculescu (pentru cei mai tineri care nu stiu) fiind:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Gelu_Voican_Voiculescu cel care a supravegheat tot procesul Ceausestilor.

    RăspundețiȘtergere
  13. s-a prescris cum ar zice serghei

    RăspundețiȘtergere
  14. Citat din: http://ro.wikipedia.org/wiki/Petre_Roman
    "În martie 1991 Guvernul Roman reușește să stabilească Acordul stand-by cu FMI, prin care se puneau bazele unei politici macroeconomice sănătoase pentru România."

    Atât de sănătoase au fost politicile respective, încât conducerile care au dorit atât de mult libertatea în '89 au adus țara de la o datorie externă de 0 în '89, la cel puțin:
    - 8 miliarde de dolari în 1996 (PDSR): http://www.fmi.ro/index.php?pid=8&lg=ro&surv
    - 16 miliarde de euro în 2004 (PSDR/PSD): http://www.bnro.ro/page.aspx?prid=698
    - 49 miliarde de euro în 2008 (PNL): http://www.bnro.ro/page.aspx?prid=1181
    - 75 miliarde de euro în 2012 (PD-L): http://www.bnr.ro/Datoria-externa--5711.aspx

    Este evident că în toate conducerile de după '89 și până acum nu a existat o majoritate de oameni competenți care să adopte niște măsuri viabile pentru țară, astfel încât să evite acele datorii astronomice.

    RăspundețiȘtergere

Live 09.04.21

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ixfKWSEsUZM" title="YouTube video ...