Ca tot m-am lansat in capitolul ce ofera Romania, dar nimeni nu are de unde sa stie,daca oficialitatile nu se straduiesc ,va redau mai jos o parte din Ghidul turistic.ro referitor la Craiova, adaugand ca daca te duci oriunde, in vestul Europei, se scot bani buni pentru primarie din biletele de intrare a turistilor pentru vizitarea muzeelor,bisericilor,vest,igiilor istorice si ca urmare, nu mai este nevoie, sa fie populatia orasului, impozitata la maxim, pentru recuperarea cheltuielilor de intretinere a acestora :
Vestigii istoriceCasa Băniei din Craiova, cea mai veche clădire din oraş şi una dintre cele mai vechi de acest gen din ţară. A fost construită în 1699 din iniţiative domnitorului Constantin Brâncoveanu. În prezent adăposteşte Muzeul de Etnografie şi Artă Populară.
Casa Glogoveanu din Craiova, clădire din sec. XVIII care a aparţinut boierilor Glogoveni, în care a locuit o perioadă şi Tudor Vladimirescu.
Casa Jianu din Craiova, se presupune că ar fi fost ridicată la sfârşitul sec. XVIII de familia Jianu.
Fântâna Popova din Craiova, construită de voievodul Matei Basarab (sec. XVII).
Fântâna Odobescu situată la bariera Severinului, pe DN 6, construită în 1774.
Fântâna Jianu din Craiova (1800).
Tradiţia menţionează că aici a poposit vestitul haiduc Iancu Jianu.
Alte vestigii istorice:
Cula Poenarilor de la Almăj (sec. XVIII), Casa Coţofenilor de la Coţofenii din Faţă (1653), Ruinele Castrului roman de la Răcari (sec I - III d.Hr.), Vestigii arheologice din Neolitic şi Epoca bronzului la Coţofenii de Jos (din cultura Coţofeni).
Edificii religioaseMănăstirea Bucovăţ (la 5 km vest de Craiova pe DN 55), interesant monument de artă medievală construit între 1506 - 1512, cu refaceri ulterioare. Deţine o cronică murală care este un unicat în ˚ara Românească.
Biserica Domnească „Sf. Dumitru” din Craiova, cel mai vechi monument de arhitectură al Craiovei, ctitorie a lui Matei Basarab între 1651 - 1652, pe locul uneia mai vechi, din sec. XV.
Mănăstirea Sadova, ctitorită de boierii Craioveşti (sec. XV), refăcută de Matei Basarab şi Constantin Brâncoveanu.
Mănăstirea Jitianu, în comuna suburbană Podari, monument din sec. XV, rezidit de Doamna Bălaşa în 1655.
Alte edificii religioase:
Mănăstirea Segarcea(sec. XVI), Biserica „Sf Ilie” din Craiova (1720), refăcută de Gh. Tăttărescu, Biserica „Sf. Gheorghe Nou” din Craiova (1755), Biserica „Sfinţii Împăraţi” din Craiova (1753), Biserica Madona Dudu din Craiova, construită în 1929 pe locul uneia mai vechi din 1758.
Edificii culturaleMuzeul de artă din Craiova, instalat în Palatul lui Dinu Mihail, construcţie din 1867, după planurile arhitectului francez Paul Gottereau. Operele expuse aparţin unor renumiţi pictori şi scupltori români şi străini (Th. Aman, N. Grigorescu, Gh. Tăttărescu, O. Băncilă, {t. Luchian, I. Jalea, D. Paciurea).
Un loc de seamă îl ocupă operele marelui maestru Constantin Brâncuşi (şapte scuplturi, printre care şi celebrul „Sărut”).
Muzeul Olteniei din Craiova, înfiinţat în 1915.
Ma pasioneaza arta in general,pictura in special, dar sunt departe de a fi turistul care rupe muzeele in doua.
Trebuie totusi sa marturisesc, ca acum 3 ani de Paste, am fost la Gura Humorului si intre doua petreceri "campenesti", am vizitat Voronetul, care a reusit sa ma impresioneze teribil :culoare,atmosfera,intimitate,comunicare nu stiu exact cum sa spun...era ceva cu totul special acolo.
Avem atatea rezerve nevalorificate,sunt convins ca am putea avea o economie prospera,bazata pe turism si un pic de industrie(pe unde se poate),nu trebuie neaparat sa fim "multilateral dezvoltati" cum vroia Ceausescu, dar nici subdezvoltati tip lumea a treia, cum ne fac astia!